fbpx
De afgelopen maanden is er veel gesproken over hoe Google Analytics mogelijk illegaal is in de EU met betrekking tot AVG. Er is over Google Analytics één arrest gewezen in Oostenrijk dat overeenkomt met het arrest in Frankrijk.
Google heeft inmiddels een verklaring afgegeven over de implicaties van de AVG en Google Analytics. Concreet toetst Google de Oostenrijkse uitspraak en wijst erop dat de uitspraak is gebaseerd op een theoretische mogelijkheid dat de Amerikaanse inlichtingendienst gebruikersgegevens van Google kan opvragen. Volgens Google is dit nooit gebeurd en zal het waarschijnlijk ook nooit gebeuren.
Het standpunt van Google is dat de EU en de VS het eens moeten worden over hoe gegevensoverdracht tussen de continenten moet plaatsvinden. En dat dit probleem veel groter is dan alleen of Google Analytics illegaal is in de EU of niet.

Moeten we geen gedeeld internet meer hebben?

Een gevaar is dat de wereld wordt opgedeeld in geografische gebieden. Een resultaat zou kunnen zijn dat Europa een eigen netwerk krijgt, net als de VS. Iets wat we al in andere delen van de wereld hebben zien gebeuren. Als we een open, wereldwijd internet willen, moeten de EU en de VS het eens worden over een nieuw datakader voor het opslaan en delen van informatie.

Hoe zal server-side deel uitmaken van de oplossing?

Google Tag Manager Server Side maakt het mogelijk om je eigen server te draaien en zelf de gegevens te bezitten. We stappen nu af van cookies en gaan over op server-to-server tracking. Dit zou dus een manier kunnen zijn voor Google Analytics om te voldoen aan de eisen van de EU en te concurreren zoals Matomo.

Groter dan Google Analytics

Het probleem rond dataopslag en verwerking van gebruikersdata is groter dan alleen Google Analytics. De EU en de VS moeten het eens worden over een functionerend mondiaal netwerk. Max Schrems zegt dit over het probleem: “Op de lange termijn hebben we ofwel goede bescherming nodig in de VS, of we eindigen met aparte oplossingen voor de VS en de EU. Ik zou persoonlijk een betere bescherming in de VS prefereren, maar dit is aan de Amerikaanse wetgeving niet voor iedereen in de EU.

Wat betekent dit voor u bedrijf?

We verwachten dat Google zich tot het uiterste zal inspannen om een beter aangepaste regeling voor GDPR in de EU op te zetten. En dat het niet per se nodig zal zijn om Google Analytics per direct te vervangen. Maar je moet wel een actieve keuze maken als je zelf eigenaar wilt worden van de data. Als je andere opties wilt bekijken, is er bijvoorbeeld Matomo.

Google Analytics heeft al enkele functies om te voldoen aan de AVG, maar het kan zijn dat u actief andere wijzigingen moet doorvoeren. U kunt het verzamelen van gegevens minimaliseren (bijvoorbeeld IP-anonimisering, remarketing, gegevensverwijdering) en Google wijst er ook op dat de komende weken meer functionaliteit aan Google Analytics zal worden toegevoegd.

Aanbeveling

We raden geen overhaaste beslissingen aan.

Google neemt de AVG serieus en werkt aan oplossingen om te voldoen aan de eisen van de EU.